Rubriky
Akce

Svátek Sv. Jiří

V pátek, 24. dubna, na sv. Jiří, slaví skauti a skautky každoročně svůj svátek. Svatý Jiří, který symbolizuje boj dobra proti zlu, je patronem skautů již více než 100 let. Společně chodíme do školy nebo do práce v kroji, či pořádáme různé akce.

Svatého Jiří za patrona všech skautů a skautek zvolil zakladatel skautingu Angličan Lord Robert Baden‑Powell – páteční svátek se tak bude slavit nejen u nás, ale v podstatě po celém světě. Nejen pro skauty a skautky je sv. Jiří připomínkou vítězného boje dobra se zlem a hodnot, jako jsou čestnost, pravda a láska či odvaha. 

Takto to v kroji sluší našim roverům a rangers.

Letos to ale bude muset být jinak, než jsme zvyklí a proto jsme si připravili různé aktivity, jak to v pátek oslavíme.

Pro skauty, skautky, rovery a rangers

1. Zkusme uvařit/upéct/usmažit nějakou dobrotu se skautskou tématikou, nebo ve tvaru nečeho skautského (např. svázat šátek špagetama místo turbánku, nebo svázat špagety turbánkem jako šátek).

2. Pokusme se sepsat, nakreslit jako komiks nebo namluvit příběh  kroje. Co jsme sním prožili, kde všude byl, atd.

Pro světlušky, vlčata, mladší skauty, rovery a rangers

1. Pokusme se nakreslit obrázek o tom, co nás na skautu nejvíc baví, nebo ukažme jak vypadá naše schůzka či nejlepší skautská vzpomínka.

Výtvory posílejte na email kikimikova@seznam.cz nebo na náš instagram do pondělí 27.4. Jsme skutečně zvědaví, co společně vytvoříme.

A protože se nemůžeme potkat v klubovnách, potkáme se online. A to všichni z celé naší republiky. Kdo se bude chtít přidat tak v 19:30 na skautském YouTube. Nezapomeňte si připravit šátek nebo celý kroj a svíčku. Buďme tedy všichni tělem doma, ale #SrdcemVeSkautu.

A pokud se chcete o sv. Jiří dozvědět něco víc, tady je nejznámější verze pověsti.

Svatý Jiří se narodil v Turecku ve městě Kappadokii. Žil tam jen se svou maminkou, protože tatínek mu zahynul ve válce. Jiří byl ale hodný syn a tak ho maminka zvládla vychovávat i sama. Když mu bylo osmnáct rozhodl se po vzoru svého tatínka vstoupit do armády. Jiří byl moc statečný a udělal v armádě mnoho hrdinských skutků. Proto ho v jeho dvaceti letech král pasoval na rytíře. Jiří byl sice ještě mladý, ale svou odvahou si to vysloužil. Odvážil se totiž dělat věci o kterých se jiným ani nesnilo…

Jednoho dne se totiž do města zatoulal drak. Sedl si na pramen řeky, ze které brali všichni obyvatelé města vodu. Řekl jim, že jim tu vodu, kterou tak nutně potřebují, dá jen pod podmínkou, že mu každý den dovedou jednoho člověka, kterého by mohl sníst. Lidé z města tedy každý den losovali, kdo bude obětí od draka. Až jednoho dne padl los na krásnou princeznu. Lidé moc plakali, ale i tak odvedli princeznu k drakovi. Naštěstí se v poslední chvíli objevil svatý Jiří. I když byl drak veliký a strašlivý, svatý Jiří se ho nebál a začal s ním bojovat. Nakonec ho porazil a osvobodil tak princeznu a všechny nevinné lidi kteří by se jinak draka nezbavili.

A proto patronem nás skautů a skautek. Můžeme si ho totiž vzít za vzor v tom, že i když se nikdo neodvážil postavit se drakovi a všichni se zlu raději podvolili, svatý Jiří se stejně odvážil s hrozivým drakem bojovat. Určitě měl strach, ale stejně do toho šel a snažil se porazit zlo a pomoci slabým. A přesně o to, bysme se měli snažit i my. Nemusíme sice zabíjet draky, ale můžeme pomáhat ostatním lidem a bojovat proti špatným věcem. A i díky úplným maličkostem, se můžeme stát taky rytíři a být jako svatý Jiří

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *